Telecí líčka na víně
Telecí maso líčka |
800 g |
Hovězí vývar | 100 ml |
Rostlinný olej | 50 ml |
Cibule | 1 ks |
Mrkev + na ozdobu |
1 ks |
Celer + na ozdobu |
300 g |
Česnek | 4 stroužek |
Žampiony nakrájené na 1/8 |
8 ks |
Rajský protlak kvalitní |
2 lžíce |
Červené víno | 300 ml |
Víno Marsala |
150 ml |
Máslo nakrájené na drobné kostičky |
50 g |
Sůl na dochucení |
|
Pepř mletý na dochucení |
Petržel hladkolistá, sekaná |
1 lžíce |
Olivový olej |
Brambory | 500 g |
Mléko | 100 ml |
Máslo | 2 lžíce |
Postup přípravy:
Líčka jsou dnes gastronomickým hitem. Maso z lícní části hlavy zvířete je velice jemné, vhodné na dlouhé dušení a díky kližkovitým částem šťáva z něj skvěle rosoluje. My jsme zvolili dražší, ale delikátní líčka telecí.
1. Maso je zapotřebí nejprve očistit - zbavit všech blanek a šlach, abyste nakonec získali hezké, čisté plátky masa. Odřezky dejte hned vařit na vývar.
2. Cibuli a česnek oloupejte, mrkve a celer oškrabejte. Vše nakrájejte na větší kostičky.
3. Maso osolte a opepřete. Opečte ze všech stran v silnostěnném kastrolu na rozehřátém oleji.
4. Maso po opečení vyjměte a do kastrolu dejte připravenou zeleninu. Dobře promíchejte a osmažte ze všech stran. Přidejte rajský protlak.
5. Do základu vlijte oba druhy vína, zvyšte plamen a nechte alkohol odpařit, až začne výpek na dně kastrolu karamelizovat. Tím vytvoříte základ báječné, krásně voňavé omáčky.
6. Do kastrolu vraťte maso i se šťávou, kterou během stání pustilo. Podlijte trochou vývaru, kastrol přikryjte a na mírném plameni pomalu duste maso doměkka, což bude trvat nejméně hodinu. Ujistěte se, že je v kastrolu dost šťávy, případně přilévejte vývar.
7. Až bude maso měkké, znovu je vyndejte a všechnu zeleninu důkladně propasírujte. Omáčku svařte na potřebnou hustotu a nakonec do ní vmíchejte kostičky studeného másla - to ji krásně zahustí. Nechte i s masem stranou chvíli odpočívat. Mezitím dejte vařit brambory.
8. Měkké brambory rozšťouchejte s mlékem a máslem. Petrželku rozmělněte s olejem a použijte na zakápnutí bramborového pyré. Doprostřed dejte maso, ozdobte plátky zeleniny, přelijte omáčkou a můžete nosit na stůl. Dobrou chuť!